Elixir Prahovo podržalo projekat ,,Tunelska pećina Zamna”

Nastavljajući svoju saradnju sa lokalnim udruženjima, u maju je u prostorijama Elixir Fondacije u centru Negotina, uz projekciju istoimenog filma, predstavljen projekat „Tunelska pećina Zamna“ koji je Ekološko udruženje Badem realizovalo u saradnji sa velikim brojem partnera i saradnika.

Poklonili smo presu za limenke i plastične flaše osnovnoj školi u Prahovu.

Na inicijativu mr Danila Petrovića, autora filma i predsednika ovog udruženja, projekatje započet u oktobru 2021. godine. Elixir Prahovo podržalo je projekat donacijom prese za limenke i plastične flaše koja je postavljena u osnovnoj školi Pavle Ilić Veljko.

Flora i fauna Dunava na platnu.

Ukazujući na značaj procesa reciklaže, učenici su za projekciju filma pripremili likovni rad posvećen moruni i migratornim vrstama jesetri. Kreativnosti nije manjkalo, pa su bogatstvo flore i faune Dunava, deca prikazala na kolažu napravljenom od recikliranih limenki.

Prezadovoljan sam, sala je bila prepuna. Ovo nam je druga projekcija filma koju su pratili radovi učenika osnovne škole ,,Pavle Ilić Veljko“, rađeni na brojnim radionicama kojima smo realizovali naše projektne aktivnosti, ali i monumentalnim radom posvećenim moruni i migratornim vrstama jesetri, bogatstvu flore i faune Dunava koji su načinili učenici prahovske škole sa Dobricom Jovićem i Jelenom Radovanović uz pomoć Marjančeta Beluškova

Danilo Petrović, predsednik ekološkog udruženja Badem
Danilo Petrović, autor filma ,,Tunelska pećina Zamna“

Zamna – prebivalište mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Projekat „Tunelska pećina Zamna“ ima za cilj promociju zaštite životne sredine i spomenika prirode Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne kao područja od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja. Jedinstveni oblik podzemne kraške morfologije Istočne Srbije, sa značajnim biološkim diverzitetom flore i faune, čine ovaj kanjon zelenom netaknutom oazom prirode i mira. 

Pored dečijih likovnih radova koji su važan deo projekta, ovom prilikom u prostorijama Fondacije izložene su i fotografije koje na najbolji način dokumentuju ovaj jedinstveni prirodni fenomen. 

Margareta Musić na promociji filma ,,Tunelska pećina Zamna“ u prostorijama Elixir Fondacije u Negotinu

Nama je velika radost i zadovoljstvo da podržimo ovakav projekat. Verujemo da čovek raste samo dok uči, a ovo je jedan od najboljih načina da učimo od najboljih. Najbolji i dok gledaju široko i vide daleko, čuvaju fokus, tako se ovaj projekat zalaže za neke važne stvari i važne elemente koje mi podržavamo. Pre svega, reč je o edukaciji o lepotama i značaju očuvanja prirode u isto vreme, a ovaj projekat promoviše i afirmiše prelepe predele Istočne Srbije i podstiče edukaciju dece od najranijeg perioda. To su bili razlozi da sa velikom radošću podržimo ovaj i ne samo ovaj već i svaki naredni projekat.

Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije

Širimo svest o značaju očuvanja prirode kod najmlađih.

Verujemo da na ovaj način doprinosimo razvoju i širenju svesti o značaju očuvanja prirode, ulozi reciklaže i adekvatnog upravljanja otpadom, kao i edukaciji dece od najranijeg uzrasta.

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.