Elixir Prahovo podržalo projekat ,,Tunelska pećina Zamna”

Nastavljajući svoju saradnju sa lokalnim udruženjima, u maju je u prostorijama Elixir Fondacije u centru Negotina, uz projekciju istoimenog filma, predstavljen projekat „Tunelska pećina Zamna“ koji je Ekološko udruženje Badem realizovalo u saradnji sa velikim brojem partnera i saradnika.

Poklonili smo presu za limenke i plastične flaše osnovnoj školi u Prahovu.

Na inicijativu mr Danila Petrovića, autora filma i predsednika ovog udruženja, projekatje započet u oktobru 2021. godine. Elixir Prahovo podržalo je projekat donacijom prese za limenke i plastične flaše koja je postavljena u osnovnoj školi Pavle Ilić Veljko.

Flora i fauna Dunava na platnu.

Ukazujući na značaj procesa reciklaže, učenici su za projekciju filma pripremili likovni rad posvećen moruni i migratornim vrstama jesetri. Kreativnosti nije manjkalo, pa su bogatstvo flore i faune Dunava, deca prikazala na kolažu napravljenom od recikliranih limenki.

Prezadovoljan sam, sala je bila prepuna. Ovo nam je druga projekcija filma koju su pratili radovi učenika osnovne škole ,,Pavle Ilić Veljko“, rađeni na brojnim radionicama kojima smo realizovali naše projektne aktivnosti, ali i monumentalnim radom posvećenim moruni i migratornim vrstama jesetri, bogatstvu flore i faune Dunava koji su načinili učenici prahovske škole sa Dobricom Jovićem i Jelenom Radovanović uz pomoć Marjančeta Beluškova

Danilo Petrović, predsednik ekološkog udruženja Badem
Danilo Petrović, autor filma ,,Tunelska pećina Zamna“

Zamna – prebivalište mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Projekat „Tunelska pećina Zamna“ ima za cilj promociju zaštite životne sredine i spomenika prirode Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne kao područja od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja. Jedinstveni oblik podzemne kraške morfologije Istočne Srbije, sa značajnim biološkim diverzitetom flore i faune, čine ovaj kanjon zelenom netaknutom oazom prirode i mira. 

Pored dečijih likovnih radova koji su važan deo projekta, ovom prilikom u prostorijama Fondacije izložene su i fotografije koje na najbolji način dokumentuju ovaj jedinstveni prirodni fenomen. 

Margareta Musić na promociji filma ,,Tunelska pećina Zamna“ u prostorijama Elixir Fondacije u Negotinu

Nama je velika radost i zadovoljstvo da podržimo ovakav projekat. Verujemo da čovek raste samo dok uči, a ovo je jedan od najboljih načina da učimo od najboljih. Najbolji i dok gledaju široko i vide daleko, čuvaju fokus, tako se ovaj projekat zalaže za neke važne stvari i važne elemente koje mi podržavamo. Pre svega, reč je o edukaciji o lepotama i značaju očuvanja prirode u isto vreme, a ovaj projekat promoviše i afirmiše prelepe predele Istočne Srbije i podstiče edukaciju dece od najranijeg perioda. To su bili razlozi da sa velikom radošću podržimo ovaj i ne samo ovaj već i svaki naredni projekat.

Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije

Širimo svest o značaju očuvanja prirode kod najmlađih.

Verujemo da na ovaj način doprinosimo razvoju i širenju svesti o značaju očuvanja prirode, ulozi reciklaže i adekvatnog upravljanja otpadom, kao i edukaciji dece od najranijeg uzrasta.

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i