Elixir Prahovo na početku druge decenije poslovanja – 11 godina održivog razvoja

11 godina uspešnog poslovanja Elixir Prahova

Elixir Prahovo, najveća članica poslovnog sistema Elixir Group, obeležilo je 11 godina uspešnog poslovanja. Nakon privatizacije IHP Prahovo 2012. godine, Elixir je pokrenuo ciklus investicionih ulaganja u rekonstrukciju infrastrukture i fabričkih postrojenja za proizvodnju fosforne kiseline i mineralnih đubriva. Zahvaljujući inovativnim rešenjima i ulaganju u najsavremenije tehnologije zasnovane na konceptu cirkularne ekonomije i održivog razvoja, Elixir Prahovo na početku druge decenije rada važi za pokretača razvoja Istočne Srbije.

Moderna fabrika za šta je Elixir Prahovo danas sinonim nastala je od ruiniranog kompleksa nekadašnje IHP Prahovo.

Fosforna kiselina 2012. godineFosforna kiselina – 2012.
Elixir Prahovo – 2013.
NPK - 2013. godine stari pogonNPK – 2012.
Aluminijum trifluorid ALF3 Elixir Prahovo 2019. godineALF3 – danas
Kontrolna soba Elixir Prahovo 2023Kontrolna soba – danas
NPK i fosforna kiselina – danas

Baštineći tradiciju hemijske industrije dugu šest decenija, Elixir Prahovo je danas 1 od 6 proizvođača fosforne kiseline u Evropi.

Krajem 2022. godine u Elixir Prahovu pokrenuta je fabrika za rafinaciju fosforne kiseline u koju je uloženo 10 miliona evra. Otvaranje ovog pogona svrstalo je Srbiju među četiri proizvođača ove značajne sirovine u Evropi. Tokom 2023. godine u okviru ovog pogona počela je sa radom i nova kolona „dodatnog prečišćavanja kiseline“ kao još jedan korak ka unapređenju linije solventne ekstrakcije i dobijanja kiseline food grade kvaliteta.

Nakon obnavljanja i proširenja kapaciteta u pogonima za proizvodnju fosforne kiseline i mineralnih đubriva, 2019. u Prahovu je započeta proizvodnja Aluminijum trifluorida kapaciteta 5.000 t godišnje proizvodnje sa postepenom tendencijom rasta u narednim godinama.

O intenzivnim ulaganjima u Prahovu govori i podatak da je 7 od 8 fabrika otvorenih u poslednjih 10 godina upravo u ovom fabričkom kompleksu. ​

8 fabrika za 10 godina Eliixir Group

Dobre rezultate potvrđuju i brojna priznanja za Elixir Prahovo, a zahvaljujući stalnim ulaganjima i unapređenjima, Elixir Prahovo se nalazi među 100 NAJ privrednih društva u Srbiji prema listi Agencije za privredne registre (APR). Elixir Prahovo našlo se među top pet kompanija sa najvećim rastom poslovne imovine u 2022. godini. Po neto dobitku Elixir Prahovo je na 15. mestu, a po poslovnim prihodima na 43. mestu.

Plan razvoja Elixir Prahova do 2027. predviđa dalji razvoj internih saobraćajnica, novu fabriku za proizvodnju fosforne kiseline, energanu na otpad, fabriku super-fosforne kiseline i tečnih đubriva, razvoj Luke Prahova, kao i ostalih sadržaja u kompleksu. 

Među prvim velikim investicijama je izgradnja  fabrike za proizvodnju kristalnog MAP-a koja počinje ovog proleća, kapaciteta 50.000t godišnje. Početak proizvodnje očekuje se 2026. godine, a u saradnji sa nemačkom kompanijom K+S proizvod će biti distribuiran na svetsko tržište. Više o ovoj investiciji pričitajte na linku: Potpisan ugovor o izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju kristalnog monoamonijum fosfata u Srbiji | Elixir Group

Elixir Prahovo broji više od 800 članova tima, a zajedno sa kolegama u Elixir Craftu na ovoj lokaciji radi više od 1.000 ljudi. Ljudi, kao glavni pokretač svih inovacija i ideja, predstavljaju najvažniju kariku u našem poslovnom lancu zbog čega Elixir konstantno ulaže u razvoj kadrova i nastavlja da širi svoj tim u Prahovu u narednom periodu.

Hemijska divizija Elixir Group nastavlja investicije u Prahovu što će doprineti daljem razvoju naše proizvodne članice, ali i lokalne sredine, na dobrobit zajednice i uspeh svakog pojedinca.

11 godina uspešnog poslovanja Elixir Prahova

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.