Elixir podržao Forum socijalnih inovacija – za održive i inovativne ideje i projekte

U duhu svoje poslovne vizije da nasleđe stvaramo na dobrobit zajednice, Elixir Group je preko svoje Fondacije podržao najveći skup socijalnih inovacija u regionu – međunarodnu konferenciju Forum socijalnih inovacija/Social Inovation Forum.

Pod sloganom “Širi dobar uticaj“ (Impact Forward) forum je okupio socijalne inovatore, socijalne preduzetnike, organizacije, kompanije i predstavnike međunarodnih organizacija sa ciljem da ujedini njihove ideje i energiju i stvori prostor za još veći uticaj i dalji razvoj socijalne ekonomije.

Važan momenat koji potvrđuje opravdanost naše podrške razvoju socijalne ekonomije u Srbiji je činjenica da je u februaru usvojen i prvi Zakon o socijalnom preduzetništvu. Elixir ostaje privržen ostvarenju svoje vizije, prepoznajući potrebe svog okruženja. Ova konferencija okupila je aktere u oblasti socijalne ekonomije u celom regionu, kao i eksperte i predstavnike mreža OCD iz Evrope, gde socijalno preduzetništvo ima puni zamah i ostvaruje oko 10% ekonomskih prihoda. Socijalna ekonomija je važna društvena tema, jer, osim socijalnog, ima i ekonomski aspekt, kreira dodatnu vrednost proizvodima i uslugama udruženja i preduzetnika. Elixir već ostvaruje dugogodišnju saradnju sa socijalnim preduzećima Avlija održivog razvoja/Caritas Šabac i Novitas Consult, prepoznajući značaj i ulogu koju imaju ovi pioniri u oblasti solidarne ekonomije

Margareta Musić, upraviteljka Elxiir Fondacije

Sajam socijalnih preduzeća –  učestvovali smo u izboru najinovativnije ideje.

Konferenciji održanoj u Beogradu prisustvovala je Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije i direktorka korporativnih komunikacija, koja je kao član žirija učestvovala u izboru najboljih ideja u oblasti socijalnog preduzetništva.

Upraviteljka Fondacije uručila nagrade pobednicima.

U okviru konferencije održan je Sajam socijalnih preduzeća u okviru kog je jedanaest preduzeća predstavilo gostima svoje proizvode i usluge, kao i svoju socijalnu misiju, odnosno društvene probleme koje rešavaju svojim poslovanjem. Oni su žiriju prezentovali svoje ideje i rad udruženja.

Žiri je imao izuzetno težak i zahtevan posao, jer sve ideje imaju snažne poruke i rešavaju neke od problema sa kojima se suočavamo na kreativan i inovativan način. Uprkos tome, bili smo jedinstveni u oceni da obrazovanje i znanje predstavljaju istinsku investiciju u zajedničku budućnost i imaju dugoročni pozitivan uticaj na razvoj. Podržali smo i inovativnost, kao i regionalni razvoj i ideje koje dolaze iz malih sredina. Istakla bih veliki entuzijazam i motivaciju svih inicijativa, kao i vrlo izraženu svest o važnim temama savremenog društva i prepoznavanje izazova sa kojima se suočavamo

Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije

Pobednici osvojili vredne nagrade.

Žiri je odlučio da se novčana podrška dodeli preduzećima “Pčinjski“ i “Centar zabavne nauke Molekul“, a “Bifrost Bioplastics“ dobio je od Erste banke posebnu nagrad“u za inovativnost u vidu mentorske podrške u trajanju od godinu dana.

Smart kolektiv okupio najveće socijalne inovatore.

U okviru nekoliko panel sesija i okruglih stolova razgovaralo se o evropskom i našem zakonodavstvu, praksama koje se primenjuju i iskustvima najboljih modela.

Forum socijalnih inovacija održan je u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, u organizaciji Smart Kolektiva uz podršku Američke ambasade, Fondacije za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Prijatelji konferencije su Erste Bank Sparkasse, Elixir Fondacija i Coca-Cola HBC Srbija. Konferenciju su takođe podržali naši partneri Euclid Network, Erste Banka Srbija i Atlantic Grupa, kao i platforma „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.