Elixir podržao 4. Internacionalni teatarski festival na Mišaru – pakt kreativnosti, smeha i mladosti

Nakon sedam festivalskih dana, sinoć je svečano zatvoren 4. po redu Internacionalni teatarski festival INTEF u Domu kulture na Mišaru, selu nadomak Šapca. Elixir Fondacija, sa ciljem doprinosa razvoju kulture i pružanja podrške mladima, koji su na listi prioriteta njenog delovanja, podržala je ovaj festival kao zlatni sponzor.

​Festival je završen dodelom nagrada najboljim izvođačima, predstavama i pozorišnim grupama, a naša Margareta Musićdirektorka Elixir Fondacije, obratila se učesnicima fesitvala i uručila nagrade za najbolje odigrane predstave. 

4. INTEF, dodela nagrada
4. INTEF, dodela nagrada

Nagradu za najbolje odigranu predstavu u studentskoj selekciji ponela je predstava „Lala” u izvođenju studenata iz Kikinde​, dok je predstava „Paklena pomorandža” u izvođenju neformalne grupe Kultorociklin iz Kruševca proglašena najboljom u omladinskoj selekciji.

Elixir Fondacija je od svog osnivanja prijatelj ovog festivala i mladih ljudi koji ga organizuju, zato što verujemo u snagu sinergije mladosti i kulture i umetnosti. Kultura i umetnost rodno su mesto svega dobrog i vrednog što je stvoreno u civilizaciji. Kultura je temelj i pokretač, korektiv i podsticaj celom društvu i uz decu i mlade, unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite spada u prioritete našeg rada.  Ovaj je festival nastao na entuzijazmu mladih ljudi, okupljenih u Teatru Vožd, zahvaljujući kojima Mišar na poseban način oživi početkom avgusta. Verujemo da su umetnost i prijateljstvo retke stvari sa neogranicenim rokom trajanja, zato smo prijatelji Intefa. Čestitam svim dobitnicima priznanja, a festivalu želim još bolje izdanje sledeće godine.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Margareta Musić, svečano zatvaranje 4. INTEFa

​INTEF već četiri godine okuplja mlade ljude, zaljubljenike u teatar i pozorište, iz cele Srbije i regiona.

7 festivalskih dana, 12 odigranih predstava u dve selekcije – studentskoj i amaterskoj i preko 100 učesnika dalo je život ovogodišnjem INTEF-u koji će naredne godine obeležiti svoj prvi jubilej.

Predstave su igrali studenti Akademije umetnosti i mladih amatera iz Kragujevca, Beograda, Banja Luke, Kikinde, Kruševca, Novog Sada, Mostara, Niša i Laktaša.

Festival okuplja najbolje mlade umetnike, amatere i studente glume iz čitavog regiona, spaja i udružuje umetnike i briše granice. Takođe, jedno malo istorijsko mesto primerom pokazuje da kulturna dešavanja mogu i treba i da budu dostupna i na selu podjednako kao u gradu.

Dušan Simić, jedan od osnivača INTEF-a

Živeo teatar, živeo INTEF! 

„Teatar pakt“ ovogodišnji slogan festivala, predstavlja sinonim za nova pozorišna udruživanja i kulturnu borbu sa svime što je rušilačko i destruktivno u savremenom društvu, a ljubav, prijateljstvo, podrška i kultura, glavne su poruke i motivi festivala.

Pored predstava, u okviru festivalskog programa, u galeriji Doma kulture na Mišaru otvorena je izložba slika i crteža Živojina Žike Pavlovića nastalih u periodu od 1953-1956. godine.

Povezani članci