Elixir podržao 4. Internacionalni teatarski festival na Mišaru – pakt kreativnosti, smeha i mladosti

Nakon sedam festivalskih dana, sinoć je svečano zatvoren 4. po redu Internacionalni teatarski festival INTEF u Domu kulture na Mišaru, selu nadomak Šapca. Elixir Fondacija, sa ciljem doprinosa razvoju kulture i pružanja podrške mladima, koji su na listi prioriteta njenog delovanja, podržala je ovaj festival kao zlatni sponzor.

​Festival je završen dodelom nagrada najboljim izvođačima, predstavama i pozorišnim grupama, a naša Margareta Musićdirektorka Elixir Fondacije, obratila se učesnicima fesitvala i uručila nagrade za najbolje odigrane predstave. 

4. INTEF, dodela nagrada
4. INTEF, dodela nagrada

Nagradu za najbolje odigranu predstavu u studentskoj selekciji ponela je predstava „Lala” u izvođenju studenata iz Kikinde​, dok je predstava „Paklena pomorandža” u izvođenju neformalne grupe Kultorociklin iz Kruševca proglašena najboljom u omladinskoj selekciji.

Elixir Fondacija je od svog osnivanja prijatelj ovog festivala i mladih ljudi koji ga organizuju, zato što verujemo u snagu sinergije mladosti i kulture i umetnosti. Kultura i umetnost rodno su mesto svega dobrog i vrednog što je stvoreno u civilizaciji. Kultura je temelj i pokretač, korektiv i podsticaj celom društvu i uz decu i mlade, unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite spada u prioritete našeg rada.  Ovaj je festival nastao na entuzijazmu mladih ljudi, okupljenih u Teatru Vožd, zahvaljujući kojima Mišar na poseban način oživi početkom avgusta. Verujemo da su umetnost i prijateljstvo retke stvari sa neogranicenim rokom trajanja, zato smo prijatelji Intefa. Čestitam svim dobitnicima priznanja, a festivalu želim još bolje izdanje sledeće godine.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Margareta Musić, svečano zatvaranje 4. INTEFa

​INTEF već četiri godine okuplja mlade ljude, zaljubljenike u teatar i pozorište, iz cele Srbije i regiona.

7 festivalskih dana, 12 odigranih predstava u dve selekcije – studentskoj i amaterskoj i preko 100 učesnika dalo je život ovogodišnjem INTEF-u koji će naredne godine obeležiti svoj prvi jubilej.

Predstave su igrali studenti Akademije umetnosti i mladih amatera iz Kragujevca, Beograda, Banja Luke, Kikinde, Kruševca, Novog Sada, Mostara, Niša i Laktaša.

Festival okuplja najbolje mlade umetnike, amatere i studente glume iz čitavog regiona, spaja i udružuje umetnike i briše granice. Takođe, jedno malo istorijsko mesto primerom pokazuje da kulturna dešavanja mogu i treba i da budu dostupna i na selu podjednako kao u gradu.

Dušan Simić, jedan od osnivača INTEF-a

Živeo teatar, živeo INTEF! 

„Teatar pakt“ ovogodišnji slogan festivala, predstavlja sinonim za nova pozorišna udruživanja i kulturnu borbu sa svime što je rušilačko i destruktivno u savremenom društvu, a ljubav, prijateljstvo, podrška i kultura, glavne su poruke i motivi festivala.

Pored predstava, u okviru festivalskog programa, u galeriji Doma kulture na Mišaru otvorena je izložba slika i crteža Živojina Žike Pavlovića nastalih u periodu od 1953-1956. godine.

Povezani članciDonacija automatske merne stanice Opštini Negotin

Potpisan ugovor o donaciji automatske merne stanice Opštini Negotin 

Elixir Group donirala je automatsku mernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha opštini Negotin. Projekat uspostavljanja monitoringa kvaliteta vazduha na području Opštine Negotin pokrenut je kao odgovor na inicijativu građana Negotina sa ciljem kontinuiranog praćenja kvaliteta vazduha u ovom gradu i preduzimanja mera na poboljšanju.