Elixir Grupa dobila priznanje „Šampion održivosti“ za izuzetan doprinos Agendi 2030.

Najveći godišnji CSR/ESG događaj, u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje, okupio je u Beogradu veliki broj profesionalaca u ovoj oblasti, predstavnike privrede, institucija, partnera i nevladinog sektora.

Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv prvi put su dodelili nagradu za „Najinkluzivnijeg poslodavca“ u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom: Posao po meri”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, dok su partneri na projektu Smart kolektiv, Fondacija Ane i Vlade Divac, Karitas Srbija i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom. Član žirija za dodelu ove značajne nagrade bila je i Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije.

Margareta Musić CSR&ESG Forum

Izuzetno mi je drago što sam, kao članica Upravnog odbora Foruma za odgovorno poslovanje, bila deo prvog žirija za dodelu nagrade Najinkluzivniji poslodavac, jer svi koji su zagledani u budućnost znaju da ona pripada perspektivama koje kao teme otvara upravo Forum. Naša budućnost između ostalog zavisiće od naše spremnosti da prepoznamo i prihvatimo različitost kao prizmu za donošenje sopstvenih odluka i potvrdu svoje odgovornosti, koja nije naš izbor, već naša obaveza. Cilj ove nagrade jeste da prepoznamo kompanije koje se po izdvajaju po strateškom opredeljenju i izuzetnosti u sprovođenju praksi negovanja različitosti, jednakih mogućnosti i inkluzije u radnom okruženju i da senzibilišemo ostatak biznis sektora i celokupne javnosti na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa, kao i na druge važne aspekte negovanja principa raznolikosti, ravnopravnosti i inkluzije u poslovanju. Imali smo zahtevan zadatak da u kratkom roku odaberemo najbolje i verujemo da smo u tome uspeli, kao i da će se ova nagrada razvijati i možda već u sledećoj godini imati i nove kategorije koje će uvažiti mala i srednja preduzeća, koja na ovom planu takođe rade važan posao.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije

Elixir Grupa dobila je priznanje „Šampion​ održivosti“, za izuzetan doprinos potcilju 9.4. Agende 2030. Priznanje je kolegi Aliji Salkuniću, supervizoru za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje dodelila Milena Altmejer, iz Nemačke razvojne agencije (GIZ) uz obrazloženje da je Elixir Grupa u svoje poslovanje i strategije održivosti inkorporirala Ciljeve održivog razvoja.

U drugom delu konferencije održano je 10 paralelnih okruglih stolova posvećenih trendovima u održivom razvoju i multisektorskim perspektivama, u okviru kojih i diskusija na temu “Dostupna i održiva energija“, čiji je moderator bio kolega Nenad Ristić, senior inženjer za planiranje R&D projekata.

Imali smo produktivan dijalog sa ekspertima iz domena obnovljivih izvora energije, specijalizovanih za osiguranja, finansijska obezbeđenja i finansiranje investicija. Prepoznali smo zajedničke izazove, prvenstveno nedostatak regulativa koja prati sertifikacioni proces za dobijenu energiju i ekonomske derivate koji bi omogućili trgovinu emisijama. Pored toga, prepoznat je nedostatak zaštite proizvođača dobara u Srbiji od nelojalne konkurencije koja ne posluje u skladu sa ESG principima. Zaključeno je da treba raditi na zajedničkoj platformi u saradnji sa državnim institucijama i Privrednom komorom Srbije (PKS), da bismo dobili relevantne setove propisa koji bi obezbedili adekvatan razvoj ove industrije i zaštitili proizvodnu industriju usmerenu ka smanjenju ugljeničnog otiska poslovanja. U tehničkom smislu, projekti su prepoznati kao značajni i neophodni za dekarbonizaciju i podjednako važno energetsku nezavisnost Srbije.

Nenad Ristić
Nenad Ristić CSR&ESG Forum

Na ovogodišnjoj konferenciji su mladi polaznici edukativnog programa „Sustainability Starter“ rešavali izazove uz podršku mentora iz vodećih kompanija, među kojima je bila i direktorka Elixir Fondacije Margareta Musić.

CSR & ESG Forum okupio je eksperte za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje koji su predstavili aktuelna rešenja i trendove iz ovih oblasti, a naročito u domenu različitosti i inkluzije.

Glavna sesija na događaju, posvećena temi različitosti i inkluzije, produbila je dijalog o strateškom pristupu negovanju principa inkluzije, poštovanja različitosti i ravnopravnosti, kao i njihove implementacije u poslovne strategije. 

Povezani članciDonacija automatske merne stanice Opštini Negotin

Potpisan ugovor o donaciji automatske merne stanice Opštini Negotin 

Elixir Group donirala je automatsku mernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha opštini Negotin. Projekat uspostavljanja monitoringa kvaliteta vazduha na području Opštine Negotin pokrenut je kao odgovor na inicijativu građana Negotina sa ciljem kontinuiranog praćenja kvaliteta vazduha u ovom gradu i preduzimanja mera na poboljšanju.