Elixir Grupa dobila priznanje „Šampion održivosti“ za izuzetan doprinos Agendi 2030.

Najveći godišnji CSR/ESG događaj, u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje, okupio je u Beogradu veliki broj profesionalaca u ovoj oblasti, predstavnike privrede, institucija, partnera i nevladinog sektora.

Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv prvi put su dodelili nagradu za „Najinkluzivnijeg poslodavca“ u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom: Posao po meri”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, dok su partneri na projektu Smart kolektiv, Fondacija Ane i Vlade Divac, Karitas Srbija i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom. Član žirija za dodelu ove značajne nagrade bila je i Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije.

Margareta Musić CSR&ESG Forum

Izuzetno mi je drago što sam, kao članica Upravnog odbora Foruma za odgovorno poslovanje, bila deo prvog žirija za dodelu nagrade Najinkluzivniji poslodavac, jer svi koji su zagledani u budućnost znaju da ona pripada perspektivama koje kao teme otvara upravo Forum. Naša budućnost između ostalog zavisiće od naše spremnosti da prepoznamo i prihvatimo različitost kao prizmu za donošenje sopstvenih odluka i potvrdu svoje odgovornosti, koja nije naš izbor, već naša obaveza. Cilj ove nagrade jeste da prepoznamo kompanije koje se po izdvajaju po strateškom opredeljenju i izuzetnosti u sprovođenju praksi negovanja različitosti, jednakih mogućnosti i inkluzije u radnom okruženju i da senzibilišemo ostatak biznis sektora i celokupne javnosti na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa, kao i na druge važne aspekte negovanja principa raznolikosti, ravnopravnosti i inkluzije u poslovanju. Imali smo zahtevan zadatak da u kratkom roku odaberemo najbolje i verujemo da smo u tome uspeli, kao i da će se ova nagrada razvijati i možda već u sledećoj godini imati i nove kategorije koje će uvažiti mala i srednja preduzeća, koja na ovom planu takođe rade važan posao.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije

Elixir Grupa dobila je priznanje „Šampion​ održivosti“, za izuzetan doprinos potcilju 9.4. Agende 2030. Priznanje je kolegi Aliji Salkuniću, supervizoru za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje dodelila Milena Altmejer, iz Nemačke razvojne agencije (GIZ) uz obrazloženje da je Elixir Grupa u svoje poslovanje i strategije održivosti inkorporirala Ciljeve održivog razvoja.

U drugom delu konferencije održano je 10 paralelnih okruglih stolova posvećenih trendovima u održivom razvoju i multisektorskim perspektivama, u okviru kojih i diskusija na temu “Dostupna i održiva energija“, čiji je moderator bio kolega Nenad Ristić, senior inženjer za planiranje R&D projekata.

Imali smo produktivan dijalog sa ekspertima iz domena obnovljivih izvora energije, specijalizovanih za osiguranja, finansijska obezbeđenja i finansiranje investicija. Prepoznali smo zajedničke izazove, prvenstveno nedostatak regulativa koja prati sertifikacioni proces za dobijenu energiju i ekonomske derivate koji bi omogućili trgovinu emisijama. Pored toga, prepoznat je nedostatak zaštite proizvođača dobara u Srbiji od nelojalne konkurencije koja ne posluje u skladu sa ESG principima. Zaključeno je da treba raditi na zajedničkoj platformi u saradnji sa državnim institucijama i Privrednom komorom Srbije (PKS), da bismo dobili relevantne setove propisa koji bi obezbedili adekvatan razvoj ove industrije i zaštitili proizvodnu industriju usmerenu ka smanjenju ugljeničnog otiska poslovanja. U tehničkom smislu, projekti su prepoznati kao značajni i neophodni za dekarbonizaciju i podjednako važno energetsku nezavisnost Srbije.

Nenad Ristić
Nenad Ristić CSR&ESG Forum

Na ovogodišnjoj konferenciji su mladi polaznici edukativnog programa „Sustainability Starter“ rešavali izazove uz podršku mentora iz vodećih kompanija, među kojima je bila i direktorka Elixir Fondacije Margareta Musić.

CSR & ESG Forum okupio je eksperte za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje koji su predstavili aktuelna rešenja i trendove iz ovih oblasti, a naročito u domenu različitosti i inkluzije.

Glavna sesija na događaju, posvećena temi različitosti i inkluzije, produbila je dijalog o strateškom pristupu negovanju principa inkluzije, poštovanja različitosti i ravnopravnosti, kao i njihove implementacije u poslovne strategije. 

Povezani članci