Elixir Group predstavila Mapu puta dekarbonizacije u proizvodnji mineralnih đubriva i fosforne kiseline

Mapa puta dekarbonizacije predstavljena u PKS

Na koji način se đubrivo i fosforna kiselina mogu proizvoditi uz brigu o životnoj sredini, predstavila je Elixir Group na primeru dobrih praksi iz svog poslovanja i daljih koraka koje će sprovesti da unapredi proizvodni proces, što će doprineti efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja, ali i većoj konkurentnosti privrede Srbije.

Iako jedinstven put dekarbonizacije ne postoji, jer je svaki poslovni sistem i proizvodni proces specifičan, svi moramo imati istu osnovu, a to je analiza postojećeg stanja, na osnovu koje se identifikuju ciljevi i strategije, iz kojih proizilaze i korektivne mere. Naša ‘mapa puta’ će koristiti svim kompanijama koje žele da unaprede ukupne ekološke performanse svojih proizvoda i usluga, naročito onima koje izvoze u Evropsku uniju i podležu Mehanizmu regulisanja prekograničnih emisija ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), kojima će pomoći da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zadrže konkurentne cene na tržištu EU.

Alija Salkunić, supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje Elixir Zorke
Alija Salkunić UNDP

Na događaju je predstavljen Elixirov vodič za dekarbonizaciju, koji opisuje postupak kako kompanije mogu da posluju ekološki održivije i smanje negativan uticaj na životnu sredinu, uključujući emisije gasova sa efektom staklene bašte. On sadrži i opis metodologije procene uticaja četiri odabrana Elixirova proizvoda na životnu sredinu kroz ceo životni ciklus: od pribavljanja i ekstrakcije sirovina, preko proizvodnje, upotrebe proizvoda, do njihovog konačnog odlaganja ili ponovne upotrebe, kao i precizno izračunavanje ugljeničnog otiska ovih proizvoda. Podaci za ovu analizu prikupljeni su pomoću najsavremenije opreme za monitoring i softvera za procenu i kvantifikaciju uticaja na životnu sredinu. Ceo proces osmišljen je i realizovan u okviru projekta „Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji“, koji je, kao jedno od najinovativnijih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, finansijski podržala Evropska unija.

Mapa puta dekarbonizacije predstavljena u PKS

Ova inovativno rešenje omogućava, ne samo da jedna fabrika krene put zelene tranzicije, nego daje i smernice koje mogu da primenjuju druge kompanije kako bi smanjile svoje emisije ugljen-dioksida, a time i negativan uticaj na životnu sredinu. Pozivam sve koji imaju inovativne ideje za zelenu transformaciju srpske privrede da se prijave na naš Izazov za inovativna rešenja koji je otvoren do kraja 2026. godine.

Miroslav Tadić, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP

Kako je istakla šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandra Vučinić, Mapa puta dekarbonizacije je prvi dokument te vrste u Srbiji što Elixir čini predvodnikom u zelenoj transformaciji​ privrede.  

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Mapa puta dekarbonizacije dostupna je na našem sajtu i možete je pročitati OVDE.

Predstavljanje Mape puta dekarbonizacije u PKS
Mapa puta dekarbonizacije predstavljena u PKS
Mapa puta dekarbonizacije

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.