Dečiji likovni konkurs Daj mi reč da je naslikam 2023 Elixir Fondacija

Elixir Fondacija podržala 3. dečiji književno-likovni konkurs „Daj mi reč da je naslikam”

U organizaciji OŠ „Sveti Sava“ za decu sa smetnjama u razvoju iz Šapca i Biblioteke Šabačke, treću godinu za redom realizovan je dečiji književno-likovni konkurs „Daj mi reč da je naslikam“ koji okuplja učenike iz cele Srbije i regiona koji se školuju po individualnom obrazovnom planu. Elixir Fondacija je, kao i prethodne godine, podržala ovu plemenitu inicijativu donacijom za kupovinu asistivnih tehnologije za provonagrađene učesnike konkursa.

Pod sloganom Slobodan da budeš drugačiji“ nedelja inkluzivne kulture posvećena je različitostima, sa ciljem povećanja vidljivosti osoba sa smetnjama u razvoju i njihovog uključivanja u redovne životne aktivnosti. Konkurs „Daj mi reč da je naslikam“ samo je jedna od aktivnosti u ovoj nedelji organizovanih u povodu Međunarodnog dana dečije knjige i Svetskog dana osoba sa autizmom.

Dečiji likovni konkurs Daj mi reč da je naslikam 2023 Elixir Fondacija

Prvi događaj ovakvog tipa namenjen deci i osobama sa invaliditetom, deci sa smetnjama u razvoju, omogućava da se oni promovišu kao jednako vredni, uspešni i važni članovi naše društvene zajednice. Odazvali su nam se prijatelji, partneri, svi koji su nas podržali u danima koji su prethodili manifestaciji. To je veoma značajno za školu, ali i celu našu zajednicu. Promocija inkluzivnosti odvija se kroz različite aktivnosti u kojima su prisutni učesnici iz društvenog života, roditelji sa decom redovnog razvoja i dece sa smetnjama u razvoju, kolege, prijatelji. Nadamo se da će naš primer slediti i ostali članovi našeg društva, javne ustanove, institucije i pružiti nam podršku kako bi ovo postala tradicionalna manifestacija.

Jelena Đurđević, direktorka OŠ Sveti Sava

Svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada pobednicima konkursa u tri različite starosne kategorije održana je u galeriji Biblioteke šabačke, uz brojne posetioce i autore radova koji su ovim povodom došli iz Beograda, Užica, Subotice i drugih gradova. Naša Margareta Musićdirektorka Elixir Fondacije, zajedno je sa predstavnicima OŠ „Sveti Sava“ uručila nagrade pobednicima.

Raduje nas što se veliki broj dece iz cele Srbije odazvao pozivu I poslao svoje radove, potvrđujući moć koju imaju dečja kreativnost i mašta. Elixir Fondacija podržava ovaj konkurs sa ciljem doprinosa stvaranju jednakih šansi za razvoj i unapređenje znanja i obrazovanja dece od najranijeg uzrasta. Naša kompanija podržava rad Šabačkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, pomogli smo osnivanje prvog Dnevnog boravka u našem gradu, kao i prvog Predah smeštaja za decu I mlade sa smetnjama u razvoju. Ostajemo dosledni partneri svih aktivnosti kojima doprinosimo ostvarenje svoje vizije o stvaranju nasleđa kroz održivi razvoj na dobrobit zajednice.

Dečiji likovni konkurs Daj mi reč da je naslikam 2023 Elixir FondacijaMargareta Musić, direktorka Elixir Fondacije

Ove godine na konkurs je pristiglo 365 radova, a deca su oslikavala reči priče „Krokodi“ čiji je autor naš poznati dečiji pisac Duško Radović.​

Dečiji likovni konkurs Daj mi reč da je naslikam 2023 Elixir Fondacija

Važno je da svi damo doprinos inkluziji. To ne treba da bude samo jedan dan već 365 dana u godini. Nama je upravo toliko radova pristiglo na književno-likovni konkurs. To je neki simboličan znak da treba da budemo inkluzivni svakog dana, ne samo danas i ove nedelje.

Aleksandra Vuković Kurdulić, master bibliotekar informatičar u školi „Sveti Sava”

Konkurs „Daj mi reč da je naslikam“ stavlja u fokus potencijal i talente dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i pruža im priliku da budu vidljiva, da se stekne svest o njihovoj značajno​j ulozi u školskom sistemu i široj društvenoj zajednici.

Dajmo sebi slobodu da budemo svoji, a drugima da budu drugi! Za kraj izdvajamo stihove koji na najbolji način opisuju​ zašto su baš različitosti ono što nam je svima zajedničko i zbog čega su neizmerno važne. 😊

„Drugo je sjaj sunca, drugo sjaj meseca, a drugo sjaj zvezda. A i zvezda se od zvezde razlikuje po sjaju.“

Dečiji likovni konkurs Daj mi reč da je naslikam 2023 Elixir Fondacija
Dečiji likovni konkurs Daj mi reč da je naslikam 2023 Elixir Fondacija

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i