Elixir donirao novac za rekonstrukciju krova srednjovekovnog manastira Koroglaš

U Miloševu kod Negotina završeni su radovi na rekonstrukciji krova manastira Koroglaš koje su finansirali lokalna samouprava i Elixir u okviru inicijative ,,Za napredak Negotinske krajine – složno“.

Krovna konstrukcija iz 1975. zamenjena je potpuno novom koja će, kako navode iz crkvenog odbora, „oživeti“ ovu svetinju.

Radovi koji su izvedeni na krovnoj konstrukciji crkve sada pružaju značajnu zaštitu od prodora atmosferskih voda i konačno zatvaranje pokrovnog prostora u naosu crkve na delu na kojem nije izvršena rekonstrukcija svoda, kao i popunjavanje vidljivih oštećenja i prslina na zidnim površinama unutar crkve, te bojenje zidnih površina uz očuvanje fragmenata živopisa, iznova će svojom lepotom mamiti poglede svakog ko bude obilazio ovu svetinju, baš kao što je to bilo pre više od 600 godina, kada je i građena.

Crkveni odbora manastira Koroglaš

Manastir Koroglaš jedan od najstarijih srednjovekovnih građevina.

Manastir Koroglaš je zadužbina Kralja Milutina i jedan od najznačajnijih srednjovekovnih građevina u Istočnoj Srbiji.

Obnovom manastira Koroglaš, Eparhija timočka postaje bogatija za još jedno duhovno svetište, koje će uz novoizgrađenu crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom u Miloševu, biti idealan rasadnik duhovne obnove i duhovnog uzrastanja pravoslavnih vernika iz ovoga kraja.

Predstavnici Eparhije Timočke

Inicijativa „Inicijativa za napredak Negotinske Krajine – složno“ ima za cilj očuvanje kulturne i istorijske baštine ovog dela Srbije.

Među brojnim projektima koje smo podržali u okviru Inicijative „Za napredak Negotinske Krajine – složno“, sredstva namenjena za rekonstrukciju manastira Koroglaš, kao i crkvama u Miloševu i Radujevcu, imaju za cilj očuvanje kulturne i istorijske baštine i oživljavanje duha ovog dela Srbije. Rekonstrukcija je urađena prema uslovima i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Radovi na rekonstrukciji krova manastira Koroglaš
Manastir Koroglaš nakon rekonstrukcije krova

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i