Bojana Milutinović za RTS: Elixir Grupa prati svetske trendove i ispunjava najviše standarde

U jutarnjem programu RTS-a, naša Bojana Miltunovićspecijalni savetnik za održivi poslovni razvoj i Milan Popovićnacionalni menadžer projekata FAO, govorili su o uticaju privatnog sektora na smanjenje emisije štetnih gasova, alternativnim rešenjima i doprinosu velikih kompanija ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

– Elixir prati svetske trendove i ima čvrstu Zelenu agendu u čijem je fokusu dekrbonizacija, odnosno smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte, kroz primenu različitih principa kao što su cirkularna ekonomija, odnosno smanjenje otpada, reciklaža, korišćenje OIE I iskorišćenje energije iz otpada. U poslednje dve godine uložili smo više od 6 mil. evra za primenu principa​ cirkularne ekonomije – kazala je Bojana.

Bojana je ovom prilikom istakla, da je cilj Elixira, kao lidera u proizvodnji kompleksnih mineralnih đubriva i fosforne kiseline, karbon neutralno poslovanje do 2030. godine!

Rešenje je u obnovljivim izvorima energije i cirkularnoj ekonomiji!

– Fokus je na zameni fosilnih goriva, što je trend i u Evropskoj uniji. To znači da je prvi korak preispitivanje uticaja svih naših poslovnih procesa, kao i pronalaženje alternativnih rešenja koje ne kompromituju kvaliteta proizvoda potom preispitivanje dostupnih tehnologija i njihova implementacija – kazala je još Bojana.

Milan Popović iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, istakao je da se klimatske promene već dešavaju i imaju uticaja na poslovanje privatnog sektora, koji je ujedno i najveći pokretač promena i inovacija.

– Mislim da je privatni sektor već dokazao da je odgovoran, a Elixir Grupa odličan primer te prakse – kazao je Milan Popović, nacionalni menadžer projekta FAO, gostujuću u ovoj emisiji.

Naša zemlja se obavezala da do 2030. godine za trećinu smanji emisije štetnih gasova u odnosu na referentne vrednosti iz 1990. godine. Potpisnici smo i Sofijske deklaracije o Zelenoj agenda gde nas očekuje dugotrajan put dekarbonizacije privrede, ali i ozbiljnih investicija u sektoru OIE.

– Kao lider u proizvodnji kompleksnih mineralnih đubriva, koji najveći deo svoje proizvodnje plasira na evropskom i svetskom tržištu, kroz saradnju sa partnerima i kupcima, obavezni smo da poštujemo veoma visoke standarde i regulatorni okvir koji se koji se primenjuju ne samo u Srbiji, već u Evropi – rekla je još Bojana.

Ostajemo dosledni našoj viziji da stvaramo nasleđe kroz održivi razvoj na dobrobit budućih generacija.

Elixir Grupa je uz pomoć UNDP-ja pokrenula i projekat izrade mape puta dekarbonizacije koja ima za cilj da pomogne ostalim kompanijama u definisanju ciljeva i strategije dekarbonizacije u skladu sa zakonskim zahtevima. Kroz „mapu puta“  će se na konkretnom primeru naše kompanije proceniti potencijalna polja delovanja i definisati jasne mere za smanjenje karbonskog otiska u različitim industrijama. Između ostalog, biće pojašnjen značaj principa i način implementacije cirkularne ekonomije.

Celo gostovanje u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte na linku 👉​ Bojana Milutinović za RTS: Elixir Grupa prati svetske trendove i ispunjava najviše standarde

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i