13. oktobar – GLOBALNI DAN ĐUBRIVA

Elixir Zorka – mineralna đubriva slavi Globalni dan đubriva, kojim se obeležava godišnjica otkrića sinteze amonijaka 1908. godine od strane nemačkog hemičara Frica Habera. Slavimo đubrivo kao jedan od najznačajnijih otkrića našeg vremena, koje je spasilo milijarde od gladi i koje će nastaviti da hrani svet decenijama koje dolaze.

Dan đubriva pokrenut je po prvi put ove godine u Londonu, pružajući međunarodnim poljoprivrednim profesionalcima priliku da na kreativan način diskutuju o globalnoj bezbednosti hrane i održivosti u budućnosti.

Cilj ovog dana je da se širi znanje i svest o jednom od najvažnijih sastojaka poljoprivrede i da istakne potrebu za daljim poljoprivrednim istraživanjima, inovacijama u poljoprivredi, a sve sa krajnjim ciljem – ‘održivost hrane’ koja je u središtu ove kampanje. Naša fabrika nastoji da svake godine prati trendove koje diktiraju uslovi u agrobiznisu. Jedan od primarnih ciljeva Elixir Zorke je povećanje sopstvenih kapaciteta, kao i lansiranje unapređenih formulacija, sa ciljem ostvarivanja stabilnih prinosa. Elixir Zorka ima 4 linije mineralnih đubriva.

BASIC linije odlikuje visoka koncentracija hranljivih elemenata, prisustvo ključnih makroelemenata i ujednačena granulacija. Svaka granula ima isti hemijski sastav, a zbog oblika aktivne materije karakteriše ih dobra vodotopivost.

Ova mineralna đubriva u potpunosti ispunjavaju potrebe biljnih kultura za svim elementima, bez obzira na specifičnosti useva, biljne proizvodnje ili razlike u kvalitetu zemljišta. Primenom formulacija iz Basic linije omogućavamo gajenim kulturama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva.

ELIXIR PREMIUM linija obuhvata formulacije čiji je sadržaj posebno obogaćen sekundarnim makro i mikroelementima sa ciljem da se biljci obezbede sva neophodna hraniva za efikasniji i nesmetani rast i razvoj, a samim tim i veći i kvalitetniji prinos. Preciznim sistemima za doziranje mikroelemenata, sadržaj istih je u svakoj granuli ujednačen.

U želji da različitim tržištima ponudi najbolje rešenje kako za specifične biljne kulture tako i za sve tipove zemljišta, razvojni tim Elixir Zorke kreirao je SUPREME liniju proizvoda. Elixir SUPREME linija obuhvata kompleksna mineralna đubriva koja su obogaćena mikroelementima i proizvedena od najboljih sirovina. Ono što dodatno ovu liniju proizvoda čini posebnom, jeste kalijum koji se nalazi u sulfatnoj formi (SOP).

Elixir Micro linija proizvoda obuhvata mikrogranulisana kompleksna mineralna đubriva razvijena korišćenjem najnovijih tehnologija:

  • Dust Prills Free (DPF) – sprečava pojavu čestica prašine u finalnom proizvodu
  • Mikrogran tehnologija – je namenski projektovana za proizvodnju granula dimenzija 0,5-1,2 mm.

Mikrogranulisana startna đubriva Elixir Zorka, imaju posebno izbalansiran odnos ključnih primarnih i sekundarnih makro i esencijalnih mikroelemenata, koji stimulišu rast i razviće biljaka i doprinose boljem ukorenjavanju biljke.

Cilj upotrebe mikrogranulisanih đubriva je preciznije doziranje i distribucija mineralnog đubriva radi efikasnijeg iskorišćavanja hraniva od strane biljaka.

Smatra se da su đubriva pomogla ‘revoluciju’ u poljoprivrednom sektoru. Azot, fosfor i kalijum – vitamini života za biljke – su od vitalnog značaja za poboljšanje prinosa farmera. Raširena upotreba đubriva omogućila je više dostupne hrane koja je na raspolaganju na svakom delu planete.

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i